Gehoorbescherming

Lawaai op het werk en thuis

‚ÄčIn Nederland werken circa 1,4 miljoen mensen in een omgeving met lawaai. De ARBO-wet beschermt de mensen die beroepsmatig in het lawaai werken. Ook privé hebben veel mensen te maken met teveel geluid zoals bij muziek, klussen, motorrijden, schietsport, etc. Medisch gezien begint lawaai al bij 80dB(a). Landelijke en gemeentelijke overheden scherpen de normen gelukkig ook aan voor de organisatoren van evenementen waar particulieren op af komen. Geluidsniveau's boven 80 decibel (dB(a) zijn dus schadelijk voor uw gezondheid.

Op de werkplek dienen alle werkgevers te zorgen voor gehoorbescherming met passende demping, dat wil zeggen dat de demping moet passen bij het werk dat gedaan moet worden. Een badmeester moet een andere demping in zijn beschermers hebben dan een werknemer in de hout- of metaalindustrie. Wie regelmatig in een ruimte werkt met veel lawaai loopt het gevaar dat zijn gehoor blijvend beschadigd raakt. Als gehoorverlies wordt opgemerkt, is het al te laat. Er zijn dan namelijk al een gedeelte van de haarcellen afgestorven die dus de geluidssignalen niet meer door kunnen geven aan de hersenen. De werknemer is dan ook om medische redenen verplicht om vanaf 85dB(a) deze gehoorbeschermers te dragen. Bovendien heeft een medewerker die werkt in een omgeving boven 80 dB(a) het recht om regelmatig het gehoor te laten testen.

Voor particulieren is er geen Arbowet en dient u zelf de motivatie te hebben om effectieve en adequate gehoorbeschermers te dragen als dat nodig is. Geluid kan dus schadelijk zijn maar soms ook irritant zoals tijdens het slapen, reizen per vliegtuig en cabrio, etc. In het bedrijfsleven valt teveel lawaai onder de "Arbowet" en vervelend, niet schadelijk geluid onder de "Arbozorg". Voor zowel de bedrijven en instellingen als de particuliere markt hebben wij daar goede oplossingen voor.